Cele 3 elemente care compun uniforma Krav Maga
I. PANTALONII
In primul rand, pantalonii trebuie sa fie facuti dintr-un material durabil, pentru a rezista exercitiilor cu picioarele la diferitele tehnici de lovire, ce includ si Beitot Benitur (picoare in aer) si sa nu se rupa usor.
In al doilea rand, pantalonii trebuie facuti dintr-un material ce poate absorbi transpiratia in zilele calduroase de vara si in acelasi timp sa mentina muschii picioarelor calzi, in timpul zilelor reci de iarna.
In jurul genunchiului – zece centimetri deasupra si zece centimetri dedesubt – trebuie sa fie inca doua straturi de material rezistent, ce are scopul de a oferi o mai buna protectie genunchiului si de a intari pantalonii in punctele mai slabe.
Pantalonii vor fi legati in talie cu un cordon de cauciuc care va fi strans cu alt nod pentru a se asigura ca nu vor cadea. Pantalonii mai stramti pe sold vor fi mai confortabili pentru elev. Pantalonii trebuie sa fie largi in rest, pentru a permite executarea usoara a diferitelor tehnici de lovire.
II. GI-ul
Partea superioara a uniformei. Cea mai buna metoda de a cumpara o uniforma de marimea potrivita este in functie de lungime. Lungimea se masoara prin distanta dintre palme, atunci cand ambele brate sunt intinse in lateral. In orice caz, este bine sa cumparati un Gi un pic mai mare, ce va permite o libertate de miscare mai buna, decat una mai mica, ce va va limita miscarile.
III. CENTURA
Centura are o functie dubla – in primul rand, mentine uniforma stransa pe corp. In plus, este folosita ca punct de sustinere in diferite exercitii ce necesita puncte de prindere foarte rezistente. Si-n al doilea rand, si pare a fi uneori cel mai important lucru, indica gradul elevului. Centura nu poate avea mai mult de 4 centimetri latime si trebuie sa fie facuta dintr-un material dens si foarte tare. Calitatea centurii se recunoaste si dupa numarul de cusaturi. O centura buna ar trebui sa aiba intre opt si zece cusaturi pe lungimea ei.
“Chiar de la inceput, fondatorul a insistat sa ne antrenam cu o uniforma curata si ingrijita. Pe vremea aceea foloseam uniforme simple iar uniforma fondatorului nu era diferita. Timp de multi ani a refuzat sa o schimbe cu o uniforma de Judo rezistenta. Punea accentul pe un Gi curat si ingijit, perfect alb – uniformele colorate erau interzise. Imi amintesc ca un elev de-al meu mi-a scris numele pe Gi cu semne mici japoneze. Cand fondatorul a observat, mi-a spus zambind: “E vreo problema cu masina ta de spalat?”. Mesajul era foarte clar. N-am mai folosit acea uniforma vreodata. Culoarea, care simbolizeaza puritatea a fost aleasa ca si culoare a uniformei de Krav-Maga din exact acelasi motiv. Ca un elev loial, nu m-am gandit niciodata sa schimb uniforma traditionala cu una intr-o alta culoare sau chiar cu una in mai multe culori, cum fac multi in ziua de azi. Eu, personal, nu am nimic impotriva unei uniforme de alta culoare; cu toate acestea, gasesc ca este necorespunzator atunci cand cei ce practica Krav-Maga le poarta si-i obliga si pe elevii lor sa le poarte, chiar daca singurul scop al acestui “carnaval” este acela de a atrage mai multi practicanti, in loc sa-i atraga demonstrandu-le profesionalismul intransigent al Krav-Maga. Cei care au aceasta calitate nu au nevoie de nici un fel de uniforma speciala pentru a-si sublinia prezenta pe Tatami. Unele arte martiale, ca de exemplu, Kung Fu, au uniforme diferite. Au uniforma lor traditionala si li se va parea foarte ciudat daca, deodata, practicantii de Kung Fu vor incepe sa foloseasca uniforma de Krav-Maga. Fiecare profesor trebuie sa se simta obligat sa mentina calea fondatorului, ca si cum ar fi a lor proprie. Nu vreau sa critic pe nimeni dar noi, practicantii de Krav-Maga, trebuie sa pastram adevarul asa cum e. O schimbare din exterior nu va modifica in nici un fel calitatea interioara, care reprezinta chiar rationamentul din spatele acestei scrieri. Pentru ca, daca as fi procedat altfel ar fi insemnat ca mint si daca cuvintele mele vor ajuta un singur om – este suficient pentru mine. O haina noua se poate cumpara in cinci minute dar abilitatile profesionale necesita multi ani de antrenament.”
Yaron Lichtenstein