Prima expozitie dedicata fondatorului Krav Maga in Bratislava

Trupe speciale, armata israeliana, bate si cutite, pistoale si antrenamente care seamnana cu cele din filme. Cam la asta te-ai putea gandi atunci cand auzi despre Krav Maga.

Mai mult decat atat, Brad Pitt, Angelina Jolie, Tom Cruise, Sean Penn sau Leonardo DiCaprio sunt doar cateva dintre celebritatile care au declarat, in repetate randuri, ca sunt practicanti de Krav Maga.

In luna iunie, oameni din toata lumea, inclusiv din Romania, au mers la Bratislava, locul nasterii creatorului Krav Maga, Imi Lichtenfeld, unde a fost deschisa prima expozitie dedicata acestuia, in cadrul Muzeului Evreiesc din capitala Slovaciei. Tot acolo a fost ridicata si o placa comemorativa menita sa aminteasca tuturor cine a fost omul de la care a pornit una dintre cele mai complexe arte martiale din lume.

Insa ce este, de fapt, Krav Maga?

Toata lumea are o parere despre Krav Maga, insa putini stiu ce inseamna cu adevarat. Pentru a intelege ce s-a intamplat la Bratislava si pentru a afla ce este, de fapt, aceasta arta martiala, am vorbit cu doi dintre cei mai buni practicanti din Romania: Serban Cantacuzino, centura neagra cu doi dani in scoala Bukan de Krav Maga, instructor si omul de la care a pornit aceasta scoala in Bucuresti, si Ciprian Pavel, instructor intr-unul dintre dojo-urile scolii Bukan din Capitala.

Serban Cantacuzino: Imi Lichtenfeld, fondatorul Krav Maga, s-a nascut in Bratislava, in 1910. Prin expozitia de acolo s-a vrut ca toata lumea, nu doar cei care practica deja Krav Maga, sa stie cine este si de unde vine acest om extraordinar. Toata viata lui merita cunoscuta, dar lumea il uita pe zi ce trece.

Camera dedicata lui Imi va ramane in Muzeul Evreiesc in Bratislava de acum inainte. Cine vrea sa afle mai multe lucruri despre Imi, sa vada si primul sau kimono, si cutitul lui, poate mearge sa le vada la fata locului.

Ciprian Pavel: Sunt expuse, de asemenea, anumite fotografii din viata lui Imi, totul intr-un mod coerent, cronologic, care evidentiaza cum s-a desfasurat viata lui Imi.

Exista o expozitie similara si in Israel?

S.C.: In Israel, oamenii fac tot posibilul sa-l uite pe Imi. Este foarte greu sa faci ceva similar in Israel. In momentul de fata, nu exista nici macar un dojo de Krav Maga in Israel. Ce s-a intamplat la Bratislava cu aceasta expozitie este un pas foarte mare, un pas istoric, pentru ca lumea sa stie cine este Imi si sa stie ca el a fost parintele Krav Maga. Cine aude de Aikido il are in minte pe Ueshiba, cine aude de Judo il are in minte pe Kano, insa lumea, in ziua de azi, cand aude de Krav Maga, nu stie mare lucru despre originile sale.

Krav Maga: arta martiala israeliana de autoaparare

Pe scurt: ce este Krav Maga?

S.C.: Este arta martiala israeliana de autoaparare.

Exista multe voci care spun ca nu ar fi o arta martiala. De ce este o arta martiala?

S.C.: In primul rand, datorita procesului de invatare, pas cu pas, al fiecarei miscari si tehnici in parte. De aici si termenul de arta martiala „traditionala”, pe care toti incearca astazi sa-l elimine, pentru ca nimeni nu mai are rabdare sa intre intr-o sala si sa parcurga un drum lung, in urma caruia are foarte multe satisfactii. Deci Krav Maga este o arta martiala, in primul rand, datorita procesului de invatare. Sunt multe de spus. De ce „autoaparare”? Imi a fost primul care a introdus termenul de „autoaparare” in artele martiale. Termenul de „autoaparare’ are multe definitii.

C.P.: Pe scurt: teoria celor cinci elemente (pamant, apa, foc, vant si vid), procesul de invatare, kimonoul si materia structurata pe centuri fac din Krav Maga o arta martiala. La o cautare pe Google, o sa-l vedeti pe Imi imbracat in kimono si cu centura neagra atunci cand preda.

S.C.: Imi a preluat din Judo „uniforma” pe care o avem. El a fost un mare admirator al lui Jigoro Kano, cel care a introdus kimonoul in artele martiale. Avem acelasi kimono alb, de Judo, si acelasi sistem de centuri ca in Judo. La vremea aceea, Imi a vorbit cu un elev al lui Kano si a obtinut aprobarea de a folosi kimonoul si in Krav Maga.

Serban Cantacuzino si Ciprian Pavel (Foto: Bogdan Croitoru)

„Toata viata lui, Imi a cautat miscarea perfecta”

Cum a aparut Krav Maga? Cum a fost dezvoltata de Imi aceasta arta martiala?

S.C.: In tot ce a facut, Imi s-a bazat pe realitatea strazii si a dezvoltat o serie de tehnici menite sa elimine imediat, cat mai rapid si mai eficient orice inamic. Toata viata lui, Imi a cautat miscarea perfecta. A fost centura neagra in Judo, centura neagra in Jiu Jitsu traditional, campion european de box la categoria grea, in 1928-1929, aruncator profesionist de cutite, a avut o scoala de vals in Viena, pe vremea aceea, cea mai mare, a fost si un foarte bun inotator. Cautand miscarea perfecta, a gasit-o, si i-a dat numele Krav Maga.

Iar cand a ramas in Israel, Imi facea parte din Legiunea Ceha a armatei britanice. Apoi a avut ocazia sa antreneze, in mod direct, niste oameni care trebuiau sa fie cei mai buni intr-o situatie anume.

Imi i-a antrenat in stilul Krav Maga sau Krav Maga a aparut mai tarziu?

S.C.: Nu, termenul de Krav Maga a aparut in 1971, la trei ani dupa ce Imi s-a retras din armata. Pana atunci, el a predat „lupta corp la corp”. Niciodata nu a folosit termenul de Krav Maga.

Dupa ce s-a retras din armata, in 1968, s-a intrebat ce sa faca cu toata experienta adunata. Abia in 1971 a aparut termenul de Krav Maga. Daca ne gandim la ce experienta a avut Imi pana la aceasta varsta si cum a ajuns sa creeze Krav Maga si, bineinteles, practicand aceasta arta martiala, vom ajunge sa intelegem ce a facut acest om cu adevarat.

Scoala Bukan, al carui lider este, in prezent, Yaron Lichtenstein, a aparut in 1977. In concluzie: Imi nu a predat niciodata in armata Krav Maga. Dupa retragerea lui din armata, intr-adevar, a continuat sa asiste si sa supervizeze antrenamentele trupelor.

Yaron Lichtenstein, prizonier de razboi

Yaron a practicat Krav Maga in afara unui dojo, spre exemplu, in armata?

S.C.: Yaron (Yaron Lichtenstein este elevul si discipolul lui Imi, continuatorul caii lui, este centura neagra cu noua dani in Krav Maga si este liderul Scolii Bukan de Krav Maga la nivel mondial – n.r.) a inceput antrenamentele cu Imi la varsta de 14 ani. Cand s-a inrolat in armata, avea centura albastra. Cand era in armata, a izbucnit razboiul de Yom Kippur (Razboiul de Yom Kippur, 1973, cunoscut si ca Razboiul de Ramdan sau Razboiul din octombrie, a fost un conflict armat dintre Israel si o coalitie de natiuni arabe condusa de Egipt si Siria, care a durat intre 6 zile, n.r.). In urma acestui razboi, Yaron a fost prizonier de razboi timp de trei luni, dupa ce a fost si grav ranit, a avut noua gloante in el. De predat in armata, nu a predat, insa este clar ca ce a invatat de la Imi l-a ajutat in anumite situatii.

C.P.: Yaron marturiseste, chiar si in cartea lui, ca antrenamentele cu Imi l-au ajutat sa faca fata, din punct de vedere psihic, greutatilor fizice din perioada de prizonierat.

„Scoala Bukan este singura scoala din lume care preda Krav Maga exact cum a fost creata”

La o simpla cautare pe Google, gasim o sumedenie de federatii si academii de Krav Maga. Care este diferenta dintre scoala Bukan si alte „ramuri” de Krav Maga?

S.C.: In primul rand, exista un singur Krav Maga.

C.P.: Scoala Bukan este singura scoala din lume care preda Krav Maga exact cum a fost creata ca arta martiala pentru autoaparare. Exista, desigur, mai multe academii si asociatii care sustin ca predau Krav Maga, insa singura scoala care pastreaza autenticitatea Krav Maga este scoala Bukan.

„Cand Michelangelo l-a facut pe David, ne-a lasat dalta si ciocanul pentru ca noi sa-i continuam opera?”

Oamenii tind sa creada ca, daca iei un stil si il adaptezi, il imbunatatesti, automat devine mai eficient, pentru ca elimini anumite aspecte inutile si adaugi altele care lipseau. De ce este mai eficienta aceasta ramura traditionala?

S.C.: O sa raspund cu o intrebare: cand Michelangelo l-a facut pe David, ne-a lasat dalta si ciocanul pentru ca noi sa-i continuam opera? Din pacate, traim in zilele in care lumea este atrasa de tot ce este nou, fara sa aiba rabdare. Am fost intrebat de multe ori: in cat timp pot sa invat sa ma apar, la modul de „o saptamana, doua”? Oamenii nu inteleg ca nimic pe pamantul asta nu s-a invatat intr-o zi sau in doua, corpul nostru nu asa invata.

C.P.: Krav Maga are la baza peste 24.000 de miscari, asa ca intrebati-va: cine mai are capacitatea si rabdarea ca in ziua de astazi sa o ia de la capat si sa invete totul pas cu pas? Probabil ca putini oameni.

„Nu o sa vezi niciodata, in trupele speciale, militari care practica o tehnica pas cu pas”

Care este diferenta intre ce fac cei din trupele speciale ale armatei si membrii scolii Bukan?

C.P.:In trupele speciale sau in armata, oamenii se antreneaza pentru obiective concrete si pe termen mai scurt, ei nu au timpul necesar sa disece o tehnica, astfel incat sa capete control si perfectiune in ceea ce fac. Ei sunt pregatiti cu un alt scop decat se pregateste un artist martial si de aici vine si diferenta intre o arta martiala si antrenamentele specifice concepute pentru a face fata unor situatii specifice.

S.C.: In orice unitate de trupe speciale, oamenii sunt antrenati pentru un anumit scop. Nu o sa vezi niciodata, in trupele speciale, militarii care practica o tehnica pas cu pas. Nu au timp. Nu mai exista, in ziua de azi, trupe speciale sau acel stil de razboi de odinioara in care iti foloseai corpul, plecai cu arma si cutitul, cu un bidon de apa, cu trei incarcatoare si te intorceai cand se termina misiunea.

Concret, intr-un conflict pe strada, un bun elev al scolii Bukan e la fel de eficient ca un membru al trupelor speciale?

S.C.: Repet, in trupele speciale, oamenii sunt antrenati cu un anumit scop si nu se poate folosi in viata reala ce se invata acolo. Nu-mi place sa spun cine e mai bun, insa intre unul bun de la noi, de la scoala Bukan, si unul bun de acolo, pariez pe unul bun de la noi. Dar sunt doua chestiuni total diferite.

„Daca vreau sa invat ce inseamna cu adevarat Krav Maga, doar un om imi poate arata”

Cum a inceput Krav Maga in Romania?

S.C.: Yaron a avut un elev, Onn Chen, i-a fost elev 20 de ani, in Israel. Acesta a vrut sa studieze Medicina si a venit la Cluj. Prin 2002-2003, lipsindu-i antrenamentele, a gasit doi oameni, Andrei si Laszlo, si a inceput sa predea. Despre Andrei nu mai stim nimic, dar a ramas Laszlo, cel care l-a chemat pe Yaron in Romania. Pana in 2010 nu s-a facut nimic notabil in Krav Maga.

In 2010, Yaron a venit la Cluj si a facut un curs de instructori. Aflasem de Yaron, habar n-aveam ce inseamna Krav Maga in adevaratul sens al cuvantului, desi auzisem de Krav Maga de la cineva. Iar acel cineva mi-a spus ca, daca vreau sa invat ce inseamna cu adevarat aceasta arta martiala, doar un om imi poate arata. Apoi am aflat ca Yaron vine in Romania. Fara sa stau pe ganduri, mi-am luat bilet de tren si m-am dus sa-l intalnesc pe acest om, fara sa stiu daca o sa ma apuc de Krav Maga, daca o sa-mi iau vreo diploma. Ulterior, am deschis primul dojo in Bucuresti, in octombrie 2010, alaturi de Catalin Vlad, care nu mai este in scola Bukan. Aveam mai multe grupe, cu aproximativ 60 de elevi, iar la primul examen de centura au participat 39 de oameni. Dupa 8 ani de zile, pe 21 iulie 2018, la examenul pentru centurile galbena si portocalie au participat 176 de oameni.

Exista o federatie de Krav Maga sau un organism international care aduna sub umbrela lui ceea ce tine de Krav Maga?

C.P.: Scoala noastra este, pur si simplu, o scoala si functioneaza ca o scoala, nu apartine de nicio federatie. Noi functionam exact cum functionau scolile de arte martiale la origini.

S.C.: In China antica au aparut primele scoli de arte martiale. Acolo nu intrai doar ca sa inveti sa dai doi pumni si doua suturi, ci invatai mult mai mult de atat, iar de acolo s-a preluat ideea de scoala in ceea ce facem noi. Cand intram pe tatami, instructorul nu-i invata pe elevi doar cateva miscari, timp de o ora sau doua ore, ceea ce ar fi foarte simplu, pentru ca toata lumea face asta. In rest, fiecare are organizarea si bucataria interna dupa bunul plac.

Cate dojo-uri exista in Romania? (n.r. interviul a fost sustinut in 2017)

C.P.: In Bucuresti sunt cinci, avem si in Cluj, Ramnicu Valcea, Alexandria, Ploiesti, Brasov, Sfantu Gheorghe, Timisoara, Arad. Bineinteles, in unele orase sunt mai multe dojo-uri, cum ar fi in Bucuresti, Cluj sau Timisoara.

10.000 de membri ai scolii Bukan la nivel mondial

Cati practicanti exista in Romania si in lume?

S.C.: In Romania exista peste 600. In lume exista peste 10.000. In Brazilia, unde locuieste Yaron, sunt cei mai multi. Deci, daca sunt 10.000 in lume, acolo sunt 7-8.000. Exista dojo-uri ale scolii Bukan si in alte tari, in Spania, Portugalia, Germania, Austria. O sa se deschida un dojo in Geneva, Elvetia.

„Daca intelegem ce inseamna Krav Maga, devine total ilogic si stupid sa organizam competitii”

Exista competitii de Krav Maga?

C.P.: Nu exista ideea de competitie in Krav Maga, pentru ca, daca intelegem ce inseamna Krav Maga, devine total ilogic si stupid sa organizam asa ceva. Am vazut ca exista, in prezent, anumite competitii chiar de autoaparare, ceea ce este cat se poate de utopic, ca sa nu spun stupid. In Krav Maga, un elev invata, inca de la primele antrenamente, o lovitura in zona genitala, prin care poate rezolva orice atac cu care s-ar putea confrunta pe strada. Invata, spre exemplu, o tehnica pe genunchi. Ideea de competitie isi pierde sensul, pentru ca un practicant care invata asa ceva in prima luna nu mai are ce cauta intr-un ring, pentru ca ar rezolva situatia in prima secunda.

„Conditia fizica, in ceea ce facem noi, nu prea conteaza, pentru ca pe strada nu avem runde”

Ce calitati trebuie sa aiba un om care vrea sa invete Krav Maga? Poate practica oricine, indiferent de conditia fizica, de greutate, de backgroundul sportiv?

S.C.: Ne este mult mai usor sa lucram cu cineva care nu a facut nimic, e mult mai usor sa construim pe un teren virgin decat sa construim pe un loc unde a fost ridicata deja o fundatie pe care trebui sa o daramam ca sa construim altceva. Conditia fizica se obtine in timp, doar ca, la fel ca in orice alta arta martiala traditionala, ea se bazeaza pe intarirea corpului total diferit de ceea ce se intampla astazi in lumea sportului in general, si anume patratele si muschiuleti. Intr-adevar, nu avem nevoie de aceea conditie fizica necesara unui meci de 4, 6 sau 10 runde. Pe strada nu avem runde, nu avem meciuri. Daca am un conflict cu cineva, nu organizez cinci runde. Se incheie totul in cateva secunde. Pe strada nu ne permitem luxul sa ne jucam, nu stim cine este adversarul nostru. In orice competitie, cand intri intr-un ring, stii cu cine lupti, cate lupte a avut adversarul, stilul lui, il studiezi inainte. Pe strada, o singura alunecare ne poate baga in spital, daca nu mai rau.

Este costisitor, din punct de vedere financiar, sa practici Krav Maga?

C.P.: Un abonament de o luna nu difera ca si cost de un abonament la sala sau la dansuri, etc. Iar ca si echipament este nevoie doar de un kimono si de centura.

Ce calitati ar trebui sa aiba cineva care isi doreste sa ajunga, la un moment dat, instructor de Krav Maga?

S.C.: Calitatea cea mai importanta este sa fii sincer cu tine insuti. O arta martiala nu este o meserie, iar mai devreme sau mai tarziu o sa iasa la iveala cum esti ca om si ce vrei sa faci, din ce motive vrei sa predai arte martiale. Daca nu simti cu toata fiinta ta ca vrei sa faci asta, mai bine nu incerci. Bineinteles ca majoritatea celor care ar vrea sa predea Krav Maga sunt, deja, in scoala Bukan si ne au pe noi ca exemplu de atatia ani. Iar a fi instructor de Krav Maga este cea mai frumoasa viata pe care o poate avea cineva. Cursurile de instructori se fac cu Yaron, care este singurul mostenitor legal al lui Imi in a preda Krav Maga si a duce mai departe aceasta arta martiala, asa cum a fost ea creata. La un curs de instructori, el ne preda cum se preda, metodologia predarii.

C.P.: Este o diferenta intre a fi un elev bun si a fi un instructor bun. Sa practici Krav Maga este ceva, iar sa predai este altceva. Se mai adauga partea de pedagogie.

„Sunt momente in sala cand avem mai multe femei decat barbati”

As vrea sa stiu cateva lucruri despre femeile care practica Krav Maga. Exista vreo femeie cu centura neagra in Romania sau in lume?

S.C.: In prezent, nu exista o femeie cu centura neagra in Romania si nici in lume, dar vor fi. A existat o femeie cu centura neagra, in Portugalia, dar a parasit scoala Bukan. In 2019 vor aparea centuri negre si in Romania, in cazul unor femei care nu sunt doar eleve ale scolii Bukan, ci si predau. In acest moment, in Romania exista cinci femei care predau Krav Maga in scoala Bukan.

De ce sunt, totusi, atat de putine femei cu centuri avansate?

S.C.: In urma cu 8 ani, cand am deschis primul dojo, au venit la antrenamente cinci femei care au, in prezent, centura maro, iar anul viitor vor ajunge la neagra. Dar in ultimii trei sau patru ani, numarul de femei a crescut foarte mult. Sunt momente in sala cand avem mai multe femei decat barbati. Cele cu centura maro au dobandit-o dupa 8 ani, dar probabil ca peste alti 8 ani, numarul femeilor care ajung la centura neagra va fi dublu sau triplu. E o schimbare in lume si toti o vedem in toate domeniile, nu doar in artele martiale.

C.P.: Sunt din ce in ce mai multe situatii in care femeile sunt agresate de barbati pe strada, in lifturi, in autobuz. Treptat, s-a auzit din ce in ce mai mult despre Krav Maga, femeile au incercat, au venit la antrenamente, au vazut ca inteleg anumite lucruri si ca li se potriveste foarte bine, pentru ca le vine ca o manusa ce invata aici. Se antreneaza pe puncte vitale, fara sa-si foloseasca forta, care este mai mica decat forta barbatilor. Isi dau seama ca, in timp, vor putea face fata in diferite situatii si asta le da incredere in sine, precum si dorinta de a continua.

antrenament autoaparare copii

“Pe strada, daca nu esti gata sa lupti pana la capat, ai pierdut”

Care este diferenta intre femei si barbati intr-un conflict pe strada?

S.C.: Barbatii, intr-un conflict pe strada, se bazeaza foarte mult pe forta. Femeile, pe de alta parte, nu au acest avantaj de partea lor. Imi, cand a dezvoltat Krav Maga, s-a uitat in toate artele martiale si a luat tot ce era interzis in artele martiale si a zis: „OK, e bun pentru noi’. Evident, acest lucru poate speria la inceput, dar este mult de discutat pe marginea acestui subiect, deoarece in spate se afla o intreaga filosofie. In momentul in care pe strada ai anumite temeri si frici, cand nu esti gata sa lupti pana la capat, ai pierdut. Femeile au un mare atu, au tehnica de partea lor, au armele lor, pe care, daca au timp, rabdare si intelepciune, le vor invata in sala.

„Difera foarte mult modalitatea de predare intre adulti si copii”

In scoala Bukan exista si grupe de copii. Exista vreo diferenta intre ce invata adultii si ce invata copiii?

C.P.: Difera foarte mult modalitatea de predare intre adulti si copii. Pana la 12 ani, copiilor nu le sunt explicate toate detaliile si nici anumite tehnici care pot fi foarte periculoase pentru ei. Nici macar nu le incurajam ideea de a lovi. Pe ei, practic, ii pregatim pentru a invata ulterior Krav Maga.

S.C.: Noi, adultii, daca ne apucam la o varsta mai inaintata de Krav Maga, ne straduim ani de zile sa ajungem la un nivel de coordonare, de viteza, de spontaneitate, pe care un copil il are in doua luni. Ei sunt ca un burete. Si asta fara sa le explicam de ce facem anumite lucruri. Noi exersam niste miscari.

antrenament copii autoaparare brezoi

Te schimba Krav Maga din punct de vedere psihic, si nu doar fizic? Te ajuta la locul de munca, in cariera, te face mai sigur pe tine in relatiile interumane obisnuite, si nu doar in cele conflictuale?

S.C.: Prin practicarea Krav Maga, ajungi sa ai o incredere de sine foarte mare. Asta facem noi, de fapt, iar increderea de sine te ajuta oricand, in orice situatie, in orice relatie. Esti mult mai sigur pe tine.

„Suntem mai mult decat o comunitate. Ne consideram ca o familie”

Exista ideea de comunitate in scoala Bukan?

C.P.: Da. Mai mult decat atat, mai mult decat o comunitate. Ne consideram ca o familie. Lucrurile nu se intampla doar pe tatami, avem si iesiri la bere, la distractie. Cand este ziua cuiva, suntem in numar de zeci acolo si se intampla asta foarte des. Relatia si dintre instructori si elevi sau doar intre elevi este foarte apropiata, deci suntem, intr-adevar, o adevarata familie de practicanti.

Fotografii: Bogdan Croitoru