n. 21 August 1953
Mi-am petrecut anii copilariei in Tel Aviv, cel mai mare oras din Israel, desi m-am nascut in Rehovot, situat la aproximativ 30 de kilometri de Tel Aviv. Am preferat sa locuiesc cu bunica mea de cand eram mic, intr-o casa aflata foarte aproape de plaja din Tel Aviv. Ea era o femeie saraca, dar foarte inteligenta si m-a invatat cel mai important lucru: sa nu mint niciodata – nu este necesar, spunea ea, din moment ce in zilele noastre nimeni nu mai crede nici macar adevarul.
Oricum, din punctul meu de vedere, viata mea a inceput la varsta de 15 ani, cand am intrat prima data in dojo-ul fondatorului. Adevarul este ca practicarea unei arte martiale nu ma atragea in mod deosebit si, in afara de asta, la vremea aceea, in Israel, existau doar 3 sau 4 dojo-uri care predau arte martiale. De fapt, tot ceea ce-mi doream era sa invat sa sar cat se poate de sus si asta am si invatat la tehnica beitot benitur (lovituri de picioare in aer).
Prima mea intalnire cu Imi a fost remarcabila: profesorul, care nu mai era asa de tanar, s-a uitat la mine si mi-a spus: “acesta este locul in care te vei antrena”. Si, intr-adevar, chiar
asta s-a intamplat in final. Pana in ziua de astazi cred cu tarie ca el este cel care m-a ales pe mine ca elev si nu invers, iar zecile de ani in care m-am antrenat langa el n-au facut decat sa intareasca sentimentul acesta.
La varsta de optsprezece ani, cu doar cateva saptamani inainte de cei trei ani de serviciu militar obligatoriu, Imi m-a invitat la cafeneaua lui preferata, Cafe Ugati, si, de indata ce ne-am asezat, mi-a spus: “Uite, trebuie sa vorbim despre ceva” si imediat am crezut ca vom avea o conversatie similara celei avute cu aproximativ un an in urma, legata de abilitatile nelimitate ale Regelui Solomon, care avea o mie de neveste. Da, cateodata reusea sa ma surprinda cu cunostintele lui legate de lucruri de a caror existenta nici nu eram constient. “Trebuie sa discutam despre serviciul tau militar ce se apropie”, si a continuat imediat, “ce-ai zice sa mergi intr-o “sayeret” (unitate de lupta de elita), pe jumatate intreband, pe jumatate ordonandu-mi.”
In Israel toata lumea face armata, desi nu toata lumea o face in acelasi fel. Recrutii se impart in doua grupe: cei ce servesc in unitatile de lupta si cei ce servesc in unitatile non-combat, iar respectul si felul in care sunt tratati de catre societate depinde, de asemenea, de ce tip de activitate au desfasurat in timpul serviciului militar, un fel de Sparta moderna. “Imi”, am spus eu, “oricum, incerc sa sa intru in…” si apoi am mentionat numele unei anumite “sayeret” in care voiam sa intru. “Dar de ce este atat de important pentru tine?” l-am intrebat. Ochii sai zambeau misterios la mine. “Dupa cum stii, Krav Maga contine multe exercitii si tehnici pe care nu le predau oricui si exista unele tehnici unice si speciale rezervate doar celor ce servesc ca luptatori in armata”.
Trei saptamani mai tarziu am absolvit primul curs de instructor din istoria Krav Maga. La curs au participat doar zece elevi, care au devenit mai tarziu singurele persoane carora Imi le-a acordat personal centura neagra.
A doua zi dupa absolvirea cursului am plecat in armata si am inceput cei trei ani de serviciu militar obligatoriu; in anul 1973 am participat la Razboiul de Yom Kippur, unde am fost grav ranit, am fost luat prizonier de razboi de catre egipteni si am fost eliberat de-abia dupa cateva luni.
Sa fii capturat de inamic este cu siguranta un eveniment traumatizant, iar faptul ca am fost ranit foarte grav n-a ajutat, chiar daca ranile nu erau mortale. Sa fiu prizonier a fost pentru mine cea mai mare provocare.
Statul Israel are o politica foarte stricta in ceea ce priveste soldatii capturati de inamic. De fapt, ar putea fi comparata cu cea a soldatilor japonezi capturati in cel de-al doilea Razboi Mondial, care preferau sa se sinucida mai degraba decat sa fie capturati in viata. Mai mult, este un ordin nescris ce spune ca mai bine elimini un soldat decat sa-l lasi sa fie capturat.
Toate acestea m-au facut sa iau decizia de a ma testa in fata celor care m-au capturat, desi mi-era foarte clar ca nu aveam nici cea mai vaga idee despre ce ma astepta. Privind in urma, pot spune ca a fost o decizie curajoasa, dar si una prosteasca. Puteam fi foarte usor executat de cei ce ma tineau prizonier pentru ca am refuzat sa vorbesc. Nu am nici un dubiu asupra faptului ca putina sanatate mintala si fizica pe care am reusit s-o pastrez in perioada aceea provenea din antrenamentul meu in Krav Maga.
Cand m-am intors din puscaria egipteana, Imi ma astepta. Era suparat pe el insusi ca ma convinsese sa ma inrolez intr-o unitate de elita si doar dupa cativa ani m-a crezut cand i-am spus ca acolo m-as fi dus, oricum.
In 1977 mi-am primit, in sfarsit, centura neagra, care mi-a parvenit ceva mai tarziu deoarece nu ma mai antrenasem aproape deloc in ultimii trei ani. In acelasi an, cu ajutorul fondatorului, am pus bazele Scolii Bukan de Krav Maga in orasul Rehovot, in care m-am nascut. Cu toate acestea, am continuat sa raspandesc Krav Maga si in alte locuri in afara scolii mele – in unitatea anti-tero a politiei israeliene, in armata, in unitatile de elita carora fondatorul si cu mine le-am oferit programe de lupta speciale, combinand cunostinetele mele de veteran in armata cu cele incomparabile ale fondatorului in tacticile de atac si de lupta cu mainile goale.
In anul 2007, impreuna cu fiul meu sensei Rotem Lichtenstein, am publicat „Biblia Krav Maga”.
Aceasta carte reprezinta o traducere completa si fidela a primelor doua carti pe care le-am scris in ebraica impreuna cu fondatorul si care au fost publicate in 1988 si, respectiv, 1994: „Krav Maga – profesia auto-apararii” si „Krav Maga – putere, mister, adevar”.
Cartea contine intreaga filozofie Krav Maga si include si explicatia din spatele crearii fiecarui exercitiu si de unde s-a inspirat fondatorul pentru ele.
Mai mult, cartea contine, de asemenea, trei decenii de povestiri si conversatii importante si elucidante pe care le-am avut cu fondatorul, pentru ca tu, cititorul, sa poti intelege modul de gandire al lui si al poporului israelian, cum a descoperit si dezvoltat cele mai eficiente metode de lupta militare si civile.
Cititorul va gasi, de asemenea, in carte, solutii la diferite situatii periculoase din domeniul auto-apararii. Oricine va aloca putin timp acestor pasaje, va intelege ce inseamna auto-apararea. Iar pentru cei ce cauta mai mult, cartea le ofera un ghid complet al metodelor Krav Maga si al spiritului israelian, toate teoriile si filozofiile din spatele dezvoltarii Krav Maga, asa cum au fost create de fondator.
Cuvintele din carte contin mai mult decat doar caile fizice ale Krav Maga; daca vei citi cu atentie, vei descoperi sfaturi utile pentru viata de zi cu zi – cum sa ne imbunatatim viata, cum sa fim mai calmi, cum sa crestem increderea in sine si sa depasim cele mai dificile si jenante situatii.
Aceasta este cartea completa a filozofiei Krav Maga, creata de Imi. Cartile in ebraica, dupa care a fost tradusa aceasta carte, sunt utilizate la instruirea armatei si politiei israeliene si-n alte agentii guvernamentale, care-si antreneaza oamenii in aceasta arta martiala. Unele dintre exercitiile ce apar aici sunt publicate pentru prima data intr-o carte dedicata civililor, avand in vedere ca pana acum au fost cunoscute doar fortelor speciale de securitate.
Cartea este conceputa intr-o forma speciala – toate numele tehnicilor si miscarilor sunt in ebraica, exact asa cum au fost pronuntate de fondator. Astfel, cartea include un dictionar unic care explica pronuntia in ebraica a fiecarui exercitiu si fiecarei miscari care apare in carte. Acest dictionar este rezultatul unei cercetari amanuntite pe care fondatorul a inceput-o cu mai mult de treizeci de ani in urma.
Invatarea denumirilor in ebraica ale miscarilor si exercitiilor reprezinta o sursa de putere foarte mare, pe care multi o cauta in zilele noastre. Cand explicam exercitiile si tehnicile in
carte, m-am vazut ca si cum as fi stat in fata unui grup de elevi pe tatami si astfel, am adaugat cea mai detaliata explicatie posibila pentru fiecare miscare sau tehnica, desi trebuie sa recunosc ca uneori a trebuit sa renunt la mare parte din amanunte, altfel cartea ar fi avut vreo doua mii de pagini.
Cand am scris cartea in limba ebraica, fondatorul a insistat sa folosesc doar imagini cu uniforma traditionala Krav Maga, adica kimono-ul, si sa nu folosesc toate “prostiile” (cuvantul lui), cum ar fi: uniforma de armata, masti, bocanci, accesorii etc. Krav Maga din zilele noastre este o arta martiala civila, dupa cum a explicat el, si de aceea in toate pozele din carte apare uniforma traditionala Krav Maga, dupa cum a dorit fondatorul.
CATEVA REPERE ISTORICE
1. Yaron a inceput sa se antreneze cu Imi la sfarsitul anului 1967 si a fost unul dintre cei zece elevi care au obtinut centura neagra chiar de la fondator.
2. Pe 14.08.1971 Yaron a absolvit primul curs de instructori tinut de Imi in cooperare cu Institutul Wingate si a obtinut o diploma de la Institut.
3. In anul 1977 Yaron a obtinut de la Imi centura neagra. De fapt, Imi i-a dat propria centura, pe care Yaron o are si azi.
4. Imi a deschis doua academii, una in Tel Aviv si una in Netanya. Cea din Tel Aviv a dat-o in grija lui Yaron in 1977.
5. In acelasi an Yaron si Imi au fondat Scoala Bukan de Krav Maga, devenind cea mai mare scoala de Krav Maga, cu 3000 de studenti si 54 instructori.
6. In anul 1983 – 1984 Yaron a terminat un curs de specializare de instructor la Institutul Wingate si a obtinut o diploma de la Wingate si Ministerul Educatiei din Israel.
7. Pe 02.06.1985 Yaron a obtinut al 2-lea Dan.
8. Pe 24.08.1986, dupa un curs tinut de Imi pentru 1, 2 si 3 Dan, Yaron a obtinut al 4-lea Dan.
9. In anul 1988 Yaron si Imi au publicat prima carte, de 190 de pagini, despre Krav Maga fara sa faca nici cea mai mica modificare a tehnicilor. Cartea a avut mare succes si a devenit cartea de capatai a I.D.F.
10. Scoala Bukan este prima care a trimis elevi in afara tarii, pentru a raspandi Krav Maga.
11. Pe 20.06.1990 Imi i-a acordat lui Yaron al 6-lea Dan.
12. Yaron a reusit sa aduca Krav Maga ca materie in scolile din Israel, un proiect unic la acea vreme.
13. Yaron a trimis elevi in afara Israelului, in Japonia, Australia, Canada.
14. In 1994 Yaron a publicat a doua carte, de 240 de pagini, ca o completare a primei carti despre Krav Maga.
15. Yaron a fost autorizat de catre Institutul Wingate sa certifice alti instructori in Krav Maga si auto-aparare.
16. Pe 01.08.1994, vazand profesionalismul si dedicarea lui Yaron si ce a realizat pentru promovarea Krav Maga fara nici o modificare, Imi i-a acordat titlul de Mare Maestru si al 9-lea Dan si l-a numit succesorul lui.
Interviu Yaron Cluj 2014
How come Imi decide there will be only 10 students? After he get ...
Mai mult