1910 - 1998
Imrich Sde-or (pe numele sau adevarat) s-a nascut la 26 Mai 1910 in Bratislava, parte a imperiului Austro-Ungar. Tatal sau, Samuel, a fost seful serviciului secret local (o functie greu de obtinut la acea vreme) si era cunoscut ca fiind agentul care a arestat cel mai mare numar de criminali. Pe langa acestea, el a fost instructorul politiei secrete pentru tehnici de imobilizare. Fiind incurajat de tatal sau, Imi a practicat diferite sporturi. In 1928 a devenit campion european de box la categoria grea.
Imi a vrut sa ia parte la prima editie a jocurilor Maccabiah, in 1932. Cum boxul nu facea parte dintre sporturile prezente acolo, Imi s-a orientat catre luptele greco-romane. Cu toate ca a castigat multe titluri si medalii, el nu a fost un mare fan al acestui sport.
Cativa ani mai tarziu, folosindu-se de capacitatea sa imensa de a invata si a preda mai departe cele invatate, Imi a deschis la Viena cea mai mare scoala de vals din regiune. Toate acestea l-au ajutat mai tarziu la crearea capodoperei lui, Krav Maga. In urmatorii 10 ani, Imi s-a concentrat pe pregatirea lui ca luptator si instructor, castigand o multime de medalii in competitii nationale si internationale. Tot atunci a obtinut centura neagra in judo si in ju-jitsu. In plus s-a antrenat cu experti din lumea circului in aruncarea cutitelor si lucrul la trapez.
Sosirea in Israel a reprezentat pentru Imi inceputul unui nou capitol din viata lui, in care, fara sa realizeze acest lucru, a devenit o legenda. Cand a izbucnit cel de-al doilea razboi mondial, Imi s-a inrolat in Legiunea Ceha, parte a Armatei Regale a Marii Britanii. In timpul serviciului a participat la luptele din Egipt, unde au invins armata nazista sub comanda generalului Rommel. La sfarsitul razboiului Imi a plecat spre Israel, unde a participat la razboiul de independenta impotriva ocupatiei britanice. La vremea aceea existau trei grupari care luptau pentru independenta: Hagana, Hetzel si Lehi. Imi s-a alaturat celui mai mare grup, Hagana, unde a intalnit fosti elevi si colegi din Imperiul Austro-Ungar. Acestia l-au prezentat pe Imi sefului grupului, Yitzhak Sadeh, care l-a numit pe Imi instructor de forta, auto-aparare si lupta directa. Asa a inceput Imi sa dezvolte tehnici de auto-aparare. Fiind unul dintre putinii din Israel cu o vasta experienta in lupta corp la corp, el a inceput sa dezvolte tehnici de lupta cu bastonul, folosirea cutitului, atacuri silentioase si tehnici de a elimina un soldat fara a folosi arme de foc.
Unul dintre obiectivele lui Imi a fost sa duca in Israel cati mai multi refugiati evrei din Europa. Pentru aceasta misiune s-au folosit vase si barci vechi. Unele dintre ele au fost prinse de catre Armata Regala Britanica, iar pe cei aflati la bord i-au deportat pe insula Cipru. Fiind un bun inotator, Imi a decis sa inoate si sa ghideze vasele care erau ratacite, ca imigrantii sa ajunga in siguranta pe tarm. La una dintre incercari, Imi impreuna cu doi colegi s-au suit pe vasul Pancho, dar la cateva ore vasul a fost interceptat de catre armata britanica. Ca sa nu fie capturati si probabil omorati, cei trei razboinici au sarit in apa, crezand ca pot inota inapoi spre Israel. Din pacate ei calculasera gresit si au fost obligati sa petreaca trei zile inotand. Unul dintre ei nu a rezistat si a murit din cauza deshidratarii. Imi si celelat coleg au fost gasiti de catre un vas de lupta egiptean. Ca urmare a celor trei zile petrecute in apa, a deshidratarii si a arsurilor solare, Imi a ramas desfigurat pe partea dreapta a fetei.
Odata cu crearea statului Israel, in 1948, Imi s-a alaturat “Tzahal” (I.D.F.- Israeli Defense Forces = Fortele de Aparare ale Israelului) si a devenit instructor sef pentru forta si auto-aparare. A inceput sa predea aceste tehnici in armata, apoi le-a raspandit in scolile de instruire ale tuturor structurilor armate (politie, unitati de protectie si paza etc). In urmatorii 20 de ani, Imi a imbunatatit aceasta tehnica speciala de autoaparare si lupta directa examinand fiecare miscare si tehnica, vazand exact ceea ce este bine si ce nu, ce merge si ce nu. El i-a instruit personal pe cei mai buni luptatori din fortele de elita ale Armatei Israeliene, oameni care, prin tehnica, abilitate si curaj au schimbat destinul operatiunilor si al razboaielor purtate. Dupa ce a iesit din armata, in anul 1967, Imi a decis sa slefuiasca si sa imbunatateasca tehnicile predate aici. El a deschis doua academii, una in Tel Aviv, iar cealalta in Netanya si a inceput sa predea aceste tehnici sub forma unei arte martiale de auto-aparare. A ales 10 elevi, 5 pentru academia din Tel Aviv si 5 pentru Netanya. Yaron Lichtenstein facea parte din academia Tel Aviv. In august 1971, Imi a dat un nume capodoperei sale: Krav Maga. Acest termen nu a mai fost folosit pana atunci in Israel. Fiind mare admirator al lui Jigoro Kano (fondatorul Judo), el a adoptat de la acesta kimono-ul (uniforma unui artist martial) si sistemul de centuri. Vazand interesul oamenilor pentru Krav Maga, Imi impreuna cu Yaron decid sa deschida o scoala pentru a putea duce mai departe calea lui Imi si a pastra tehnicile asa cum el le-a predat. Asa a luat nastere in 1977 Scoala Bukan de Krav Maga, care a devenit un punct de atractie, ajungand in scurt timp la 3000 de elevi si 54 de instructori.

