"LUPTA DE CONTACT"
ARTA MARTIALA ISRAELIANA DE AUTO-APARARE
Scoala Bukan este singura scoala din lume unde Krav Maga este predata ca arta martiala asa cum a fost lasata de creatorul ei, Imi Lichtenfeld. Krav Maga inseamna “lupta de contact” si este arta martiala israeliana de auto-aparare.
Termenul de Krav Maga a fost introdus de Imi Lichtenfeld (fondatorul) in anul 1971, cand a vrut sa dea un nume capodoperei lui, care pana atunci se numea Hagana Atsmit (auto-aparare). Ca orice arta martiala traditionala, tehnicile sunt structurate pe centuri si ne antrenam in kimono alb pe tatami.
Fiind un mare admirator al lui Jigoro Kano (fondatorul Judo), Imi a introdus acelasi sistem de centuri. Ordinea lor este: galbena, portocalie, verde, albastra, maro si neagra.
Visul lui Imi a fost ca oricine sa poata invata Krav Maga si sa poata merge in pace pe strada, dar, atunci cand ii este pusa viata in pericol, sa se poata apara cu succes. Vazand in ce directie se indreapta Krav Maga si ca sa pastreze tehnicile asa cum le-a creat, Imi impreuna cu Yaron au fondat, in 1977, scoala Bukan de Krav Maga. Astazi ea este singura scoala din lume care preda calea lui Imi.
Iar tu, practicant sau pasionat de Krav Maga, ai datoria de a te informa pentru a cunoaste adevarul.
Imi Lichtenfeld
FONDATORUL
Imi Lichtenfeld s-a nascut in 1910 in Bratislava. A studiat sporturile, dreptul si medicina.
Tatal sau, Samuel, a fost seful serviciului secret local si era cunoscut ca fiind agentul care a arestat cel mai mare numar de criminali. Pe langa aceasta, el a fost instructorul politiei secrete pentru tehnici de imobilizare.
Fiind incurajat de tatal sau, Imi a practicat diferite sporturi si, la finalul anilor ’20, a castigat mai multe campionate europene de lupte greco-romane. Tot atunci el a devenit campion european de box la categoria grea. In urmatorii 10 ani Imi s-a concentrat pe pregatirea lui ca luptator si instructor, castigand o multime de medalii in competitii nationale si internationale. Sosirea in Israel a reprezentat pentru Imi inceputul unui nou capitol din viata lui, in care, fara sa realizeze acest lucru, a devenit o adevarata legenda. In perioada respectiva, in 1942, existau luptatori pentru libertate care aparau locuitorii din regiune, in principal impotriva atacurilor benzilor Fedanine (grupuri de criminali musulmani care furau, rapeau si ucideau, nu din necesitate, ci doar din cruzime).
Acesti luptatori erau organizati in 3 grupuri: Haganah, Hetzel si Lehi. In grupul Haganah, cel mai mare dintre cele trei, Imi si-a intalnit unii dintre vechii colegi si elevi din Imperiul Austro-Ungar, care l-au prezentat pe Imi sefului grupului: Yitzhak Sadeh…
Yaron Lichtenstein
MARELE MAESTRU
9 DAN Krav Maga
In 1977, la zece ani de la infiintarea academiei de la Tel-Aviv, Imi a predat cheile acesteia elevului sau cu centura neagra, Yaron Lichtenstein. La putin timp dupa aceea, o schimbare radicala a avut loc, ca urmare a recunoasterii Krav Maga in Israel si in lume. Cu zece ani inainte, Yaron, impreuna cu alti doi colegi, isi incepuse drumul intr-o profesiune necunoscuta publicului, deoarece pana la acea data Krav Maga era rezervata in exclusivitate Fortelor de Securitate ale statului Israel.
Cativa ani mai tarziu, cand numarul elevilor a crescut si cand institutul devenise neincapator pentru acestia, Yaron a revenit in orasul sau natal, Rehovot, si a fondat scoala Bukan de Krav Maga. Ea a devenit prima scoala de acest fel in lume, cu aproximativ 3000 studenti si peste 50 instructori sub conducerea sa.
Profesionalismul fara compromisuri pe care l-a mostenit de la Imi si pe care l-a demonstrat zilnic in cadrul orelor sale a atras mii de elevi dornici sa practice arta autoapararii. Profesorii, directorii de scoli si oficialitati ale Ministerului Educatiei, care au observat efectele Krav Maga la toti cei care o practicau, l-au ajutat pe Yaron sa introduca Krav Maga in zeci de scoli in Israel. Era pentru prima data cand se intampla asa ceva in lume.
Intre timp, Imi sprijinea dezvoltarea Krav Maga ca mentor profesional si spiritual al lui Yaron…
BIBLIA KRAV MAGA
Cartea contine intreaga filozofie Krav Maga si include explicatiile din spatele crearii fiecarui exercitiu, de unde s-a inspirat fondatorul pentru ele si rolul pe care aceste exercitii il au in dezvoltarea personala a fiecarui elev.
Cititorul va gasi in carte solutii la diferite situatii din domeniul auto-apararii. Oricine va citi cu atentie cartea, va intelege ce presupune invatarea unei arte martiale de auto-aparare. Iar pentru cei ce cauta mai mult, cartea le va oferi un ghid complet al metodelor Krav Maga, precum si teoriile si filozofiile pe care se bazeaza aceasta, asa cum au fost create de fondator. Cartea este conceputa intr-o forma speciala: toate numele tehnicilor si miscarilor au nume in ebraica, exact asa cum au fost pronuntate de fondator.
In plus, cartea include un dictionar unic care explica pronuntia in ebraica a fiecarui exercitiu si fiecarei miscari care apare in carte. Acest dictionar este rezultatul unei cercetari amanuntite pe care fondatorul a inceput-o cu mai mult de treizeci de ani in urma.
UNIFORMA KRAV MAGA
In Krav Maga, ca si in alte arte martiale, folosim o anumita vestimentatie, specfica pentru cei ce practica arte martiale. Uniforma de antrenament folosita azi in toate artele martiale provine din Judo.
Uniforma de Judo (Gi) este facuta dintr-un material gros si foarte rezistent, pentru a putea rezista antrenamentelor dure. In primele zile ale Krav Maga se folosea o unforma subtire si usoara, dar apoi fondatorul a descoperit ca, la practicarea diferitelor tehnici de prindere si eliberare, lucrurile se complicau. S-a intamplat de multe ori ca un partener de antrenament, care tinea uniforma colegului sau, sa ramana cu bucati de material in mana. Astfel, uniforma de antrenament s-a schimbat treptat in uniforma densa si rezistenta din judo, care este astazi uniforma standard in Krav Maga.