KRAV MAGA – De la reputatie la frauda

Krav Maga:  “Arta martiala israeliana, care se bazeaza pe auto-aparare”. Creat de Imi Lichtenfeld in 1970

Toate inceputurile sunt dificile. Nimanui nu ii este usor in momentul in care trebuie sa urmeze drumul pentru a crea ceva. Nimeni nu mai are indoieli asupra faptului ca Imi Lichtenfeld este creatorul Krav Maga (sau aproape nimeni). Dar din pacate, multe persoane vor sa reduca la tacere acest lucru, omitand informatii relevante sau pur si simplu, folosind numele creatiei sale, Krav Maga, pentru interesele lor personale. Nu se poate uzurpa numele deja creat. Nu e cinstit. Este o lipsa de respect pentru o persoana care si-a dedicat intreaga viata in slujba altora, tarii si  creatiei sale. Este necesara o legatura stransa si un angajament fata de ceea ce a fost creat pentru a se transmite in mod complet si fara modificari, pentru a se putea proteja ca reprezentant Krav Maga. In caz contrar, am face altceva si  s-ar numi altfel.
Putem sa intelegem dorintele creative ale fiintei umane. Suntem o forta incalculabila in continua evolutie si dezvoltare. Dar trebuie sa intrebam ceva. Este corect sa se utilizeze efortul si munca altora pentru a da un impuls propriilor lor creatii, fara ca acestea sa aiba vreo legatura cu cele anterioare? Este permis sa se foloseasca numele deja creat, care se bucura de o anumita faima, pentru a da credibilitate creatiilor noastre? Raspunsul este clar: – Categoric, nu. Acest lucru ar fi nu numai necinstit, din cauza ca s-ar minti persoanele care decid  sa ne urmeze dar ar fi si ilegal.

Se poate intelege duritatea cu care ne confruntam in momentul crearii a ceva anume si ca acest ceva ar avea, probabil, mai multe sanse de a fi acceptat daca nu ar fi sub controlul criticilor. Dar trebuie sa fim in concordanta cu ceea ce se creeaza. Testarea in toata creatia este necesara. Trebuie sa se treaca prin cateva filtre pentru a vedea daca ceea ce am creat este correct sau nu. Avem o responsabilitate pentru ceea ce predam. Daca se incepe cu o minciuna, cum ar fi punerea unui nume care nu-I apartine, am putea spune ca nu este cel mai potrivit mod pentru a fi primit in lumea disciplinelor ce au legatura cu subiectul creatiei noastre.  Spun aceste lucruri pentru ca de la crearea disciplinei Krav Maga, in anul 1970, au existat nenumarate asociatii si “pseudoscoli” care au incercat sa se urce in trenul succesului  acestei arte martiale. S-a ajuns la asocierea disciplinei Krav Maga cu tot felul de discipline, de la activitatea armatei (tactici militare) pana la lumea fitness-ului si sportului de contact (kickboxing, box, MMA, Jiu Jitsu Brazilian, etc). Dar voi spune doua lucruri: Cel care sustine ca lupta corp la corp este necesara intr-o forma generalizata in armata, ori nu este ori nu a fost militar. Armata moderna  lupta in domeniul tehnologiilor de mai multe decenii. Aceste batalii sunt de la distanta. Numai in filmele de la Hollywood armata sau grupurile militare utilizeaza lupta de contact. Si daca ne uitam in lumea sportului nu gasim niciun sens necesitatii  autoapararii, motivul pentru care a fost creat Krav Maga. Exista deja mai multe sporturi diferite de lupta de contact. Si noi trebuie sa intelegem ca regulile sportului nu ajuta atunci cand ne confruntam cu violenta stradala, care este guvernata de absenta acestor norme.

Este infinita imaginatia oamenilor atunci cand asociaza Krav Maga cu ceea ce  practica. Sentimentul de impunitate atunci cand se utilizeaza acest nume este maxim. Pare sa fie un cuvant la moda pe care il putem folosi cu succes garantat si nimeni nu ne va cere socoteala pentru ceea ce facem. Nu vad pe nimeni sa foloseasca cuvantul Judo, Taekwondo, Karate, Aikido… pentru a numi crearea propriului lor sistem de lupta de contact pe care o persoana l-a creat recent. Motivul este simplu de explicat. Toata lumea stie ce sunt aceste discipline de arte martiale. Nu exista persoana, profan sau expert, care sa nu stie sau nu fi auzit vorbindi-se despre acestea.  In plus, am fi dispusi, daca ar fi cazul, sa spunem ca ceea ce ei numesc nou, nu este ceea ce pare. Cu toate acestea, lipsa generala de cunostinte cu privire la Krav Maga a generat terenul perfect ca sa infloreasca tot felul de scoli care folosesc numele de Krav Maga si chiar se bazeaza pe sistemul lor aparand ambiguitatea termenului ca esenta pentru a impartasi o caracteristica care sa le permita sa coexiste intre ele. Si asa fac impreuna evenimente, seminarii, etc.
Cu siguranta nu afirm ca aceste scoli nu ar trebui sa existe, cu atat mai putin cu cat ei nu pot sa simta faptul ca fac parte dintr-un sistem in care exista toleranta reciproca. Pluralitatea este intotdeauna benefica , intr-un fel sau altul. Problema este utilizarea unui nume pe care nu ar trebui sa-l foloseasca.  Cred ca ar trebui sa-si castige dreptul de a fi respectati si nu sa foloseasca reputatia unei arte martiale pentru a trai din aceasta. Cred ca niciun profesor din aceste noi discipline nu si-ar dori asta.- Pentru a trai o minciuna? Profitand de reputatia altora? Nu cred ca cineva initiaza din inima drumul spre predarea artelor martiale sau discipline de lupte de contact, gandindu-se ca ceea ce face este o farsa. Si mai mult decat atat, sa-si doreasca sa se minta. Oricine ar vrea sa se simta mandru ca ceea ce face este corect si eficient si nu doar sa traiasca din minciunile pe care ni le ofera cei ce sunt in partea de sus a sistemului piramidal. Este necesara castigarea numelui si reputatiei acesti arte martiale. In plus, dupa cum am spus, orice creatie necesita o testare si o rectificare a erorilor. Daca se abuzeaza de reputatia altuia, putem face greseala de a nu vedea greselile sistemului nostru, deoarece nu suntem supusi judecatii nimanui si s-ar avea incredere in ceea ce se face. Nu ar exista caracterul de revizuire a ceea ce a fost creat.

Toate acestea ar agrava creatia noastra.  Departe de a o perfectiona, s-ar mentine greselile si nu s-ar putea demonstra faptul ca tehnicile noastre sunt corecte si eficiente. Lumea Sportului si al Tatami-ului de antrenament sunt medii controlate si unde este imposibil de a experimenta riscurile reale si se bucura de o anumita siguranta care impiedica aceasta demonstratie.

Acestea fiind spuse, putem incepe sa intelegem de ce se abuzeaza de reputatia Krav Maga. Acest lucru a fost testat si analizat pe toata durata de viata a fondatorului sau, Imi Lichtenfeld. Acesta a fost testat in numeroase razboaie si misiuni, in afara de expunerea stiintifica a unei universitati de sport in Israel.  Nu a fost creat intr-un timp scurt. A fost nevoie de o intreaga viata de experiente extreme. Este o munca complicata in ziua de azi pe care nu oricine ar putea sa o faca. Nu toata lumea poate trai razboaie si situatii periculoase pentru a-si experimenta teoriile asupra tehnicilor. Dar ei pot lua o cale de creatie.  Si poate, cu multa disciplina si efort, in cele din urma pot obtine perfectionarea  pentru a merita sa aiba o reputatie, asa cum are Krav Maga. Dar, doamnelor si domnilor, o persoana trebuie sa-si castige propria reputatie si sa nu traiasca de pe urma celorlalti. Nu putem uzurpa numele de Krav Maga pentru a ne asigura succesul creatiei noastre.
Maturitatea incepe prin responsabilitate. Trebuie sa fim critici cu ceea ce facem si sa nu avem urme de indoiala ca ceea ce facem este corect.  În acest fel, creația noastră va ocupa locul pe care îl merită între diferitele discipline marțiale.

Rubén Martínez Ramón (Director tehnic al institutului Balear Krav Maga si reprezentant oficial al Scolii Bukan de Krav Maga din Spania)