- Cum te cheamă și ce practici? – Serban Cantacuzino, practicant si instructor de krav maga, auto aparare, scoala Bukan Bucuresti.
- Ce si cine te-a inspirat să practici KRAV MAGA? – Ce? Eficienta si simplitatea tehnicilor, dar mai ales rezultatul lor in sutuatii reale de conflict. Nu in ultimul rand, filozofia si regurile din krav maga, ce ma ajuta in viata de zi cu zi. Cine? Candva in Franta, un rus mi-a aratat ceva tehnici de krav maga si mi-a vorbit despre Yaron Lichtenstein. In 2010, intalnind-ul de Yaron, am stiut ca aceasta este calea ce o voi urma.
- De ce s-ar apuca cineva de KRAV MAGA? – De cand a fost fondata (arta martiala) krav maga, de catre Imi Lichtenfeld, este prezenta in aproape toate unitatile militare, fiind foarte eficienta si raspunzand nevoilor de astazi; lumea de astazi nu mai este cea de acum 50 de ani, unde exista onoare. Simplitate, eficienta, incredere de sine, desavarsire.
- Cu ce este diferit de celelalte arte martiale? – Toate artele martiale sunt diferite intre ele, dar in krav maga apare notiunea de autoaparare, gresit folosita pana acum, unde nu am reguli si nu sunt in competitie.
- Cine te-a invatat KRAV MAGA? – Primul contact cu krav maga l-am avut in Franta, din 2010 profesor fiind Marele Maestru Yaron Lichtenstein, 9 Dan krav maga, conducatorul scolii Bukan.
- Ce simti atunci cand te antrenezi in acest stil de arte martial? – Pe zi ce trece ma descopar si mai mult, ma slefuiesc, devin din ce in ce mai bun. Este incredibil ce poti face cu cea mai puternica arma pe care o detinem, creierul.
- Cât de greu este ceea ce practici? Detaliază. (câte vânătăi, oase și ligamente rupte, disclocări, contuzii – daca au existat) – Pentru mine a devenit mod de viata; bineinteles ca sunt si perioade grele, dar sunt bine venite ca sa le gasesc rezolvare. La antrenamente facem tot posibilul sa nu ne accidentam, fiind de parere ca inaintand in viata, trebuie sa devii din ce in ce mai bun, sanatos si intreg, dar sunt anumite tehnici unde trebuie sa te depasesti si sa strangi din dinti ca sa-ti reuseasca, si atunci pot aparea si oase rupte (clavicule, degete, coaste); vanataile sunt la ordinea zilei, mici intinderi musculare sau ale ligamentelor.
- Cati stundeti ai? – Sunt in numar de 35, dar au fost si 60, dar si 10. Au varste cuprinse intre 16 si 59 de ani, fosti practicanti de arte martiale sau sporturi, centuri superioare in diferite stiluri, dar si oameni ce pasesc pentru prima oara intr-un dojo.
- Este greu sa fi antrenor? Detaliaza. – Mi-a fost greu la inceput, dar acum devenind mod de viata nu prea pot rata vre-un antrenament. Imi place foarte mult ceea ce fac; eu sunt cel ce-i invata pe altii, dar totodata invat de la elevii mei foarte multe. Ei sunt cei ce ma fac sa predau si sa continui aceasta cale minunata.
- Cum iti imparti timpul liber cu antrenamentele personale KRAV MAGA si cu antrenamentele studentilor tai. – Am 9 antrenamente pe saptamana la care predau, pe langa cele in care ma antrenez personal. Timpul meu liber il trec prin filtrul filozofiei krav maga, aproape instinctiv.
- Care este cea mai mare calitate a acestui stil de arte martiale? – Eficienta. Cale minima, viteza maxima.
- Au existat momente dificile în viață, în care ți-au zis prietenii, familia, că este o prostie ceea ce faci și că îți pierzi timpul? Și dacă da, ce te-a determinat să continui? – Nu poti sa multumesti pe toata lumea, important este sa faci ceva ce iti place si-ti hraneste sufletul, si sa nu-i deranjezi pe cei din jur. Daca cineva are ceva cu tine este problema lor. De mic imi doresc sa invat sa-mi controlez si sa-mi descopar corpul. Simt ca este ceea ce imi doream dintotedeauna sa fac. Si nu in ultimul rand sa ma descurc in situatii limita.
- Are KRAV MAGA viitor în România si de ce? – Are viitor pentru ca, nu numai in Romania, oamenii incep sa vada ce inseamna krav maga si auto aparare. Dar, in Romania se dezvolta ceva mai greu. Nu doar krav maga.
- Crezi ca există doar o cale ca un om talentat să aibă succes? Detaliaza. – Omul talentat trebuie sa-si urmeze inima, calea, indiferent de greutati. Multi inteleg, din pacate, prin succes, bani. Nu este deloc asa. Medalia trebuie sa fie supravietuirea, sa ajungi acasa intreg si sa te bucuri de viata. Eu sunt la jumatatea drumului catre “succes-ul” pe care mi l-am propus.
- Ce sfat ai să le dai celor care practica KRAV MAGA dar si celor care isi urmeaza pasiunea? – Cei ce practica krav maga, sa continue si o sa descopere o filozofie de viata simpla. O sa invete ca nu exista situatii fara iesire, pe tatami dar si in viata. Cei care-si urmeaza pasiunea, sa aiba curajul sa lupte si sa riste pentru pasiunea lor. O alegere buna sau proasta, este alegerea ta si suporti consecintele.
- Care sunt calitățile tale? – B.B.B. Blond, blue beautiful. Glumesc. Nu cred ca sunt in masura sa-mi “etalez” calitatile. Ii las pe altii sa le descopere. Dar cred ca am ajuns pana aici prin ambitie si perseverenta.
- Contează cel mai mult atunci cand te simti bine in ceea ce faci sau cand este cel mai greu? – Depinde foarte mult de om si de cat de motivat este pentru a continua. Daca-i place si simte ca este calea ce-l face fericit, nu conteaza cat de greu este. La un moment dat m-am antrenat cu cineva in aer liber, nu aveam sala; cand a devenit mai rece afara, ne duceam si ne antrenam in apartamentul sau. Eram 7 oameni in 2 camere si un hol, intr-o casa unde locuia cineva. Am vrut sa facem asta si nu conta in ce conditii ne antrenam. Sunt sigur ca am in sala cativa elevi ce s-ar antrena cu mine in orice conditii. Cand apare comoditatea se strica tot. Un antrenament in conditii minime iti intareste psihicul, te calesti altfel.
- Care afirmatie crezi ca este adevarata: Daca ai ca scop principal banii, vei avea success, ori: Daca ai ca scop principal pasiunea, vei avea success? – Daca ai ca scop banii, din punctual meu de vedere, esti un om care ti-ai vandut sufletul. Ne nastem in picioarele goale si tot asa ne intoarcem sufletele. Bineinteles ca au un rol important pentru a supravietui, dar nu etalon.
- Ce crezi despre citatul lui Einstein: “Try not to become a man of success, but rather try to become a man of value”? – Exact ce sustin mai sus. Incerc sa ma inconjor de oameni “frumosi”.
- Ce ai simtit atunci cand te-ai “antrenat” deasupra Bucurestiului, la apus? – A fost o senzatie noua, de libertate. O sa mai incerc. Am crezut pentru un moment ca sunt capabil de orice.